Suoliston salaisuus oli todella kattava matka suolistoon alkaen suun pahanhajuisesta hengityksestä ja päätyen ulosteiden analyysiin seitsemänportaisen kiinteysluokituksen mukaan.  Kirja kuvaa yleistajuisesti ja kevyesti kaikkea tältä väliltä ja esittelee myös uutta tutkimusta aiheesta, esimerkiksi siitä, mikä yhteys suolistolla on mielenterveyteen ja painonhallintaan. On ehdottomasti lukemisen arvoinen opus, jos aihe (tai terveysjutut yleensä) vähääkään kiinnostaa.

Kirjassa on mielenkiintoisia analogioita. Esimerkiksi suoliston kuuluisi olla puhdas samassa mielessä kuin metsän voisi ajatella olevan puhdas - ei siis suinkaan eloton, mutta ylimääräisestä rojusta ja taudeista vapaa. Uutta tietoa itselleni oli myös se, että ihminen voisi olla fruktoosiyliherkkä, eli hedelmiäkin voi syödä liikaa. Tutummista asioista kirja esittelee mm. laktoosi- ja viljayliherkkyydet.

Yksi asia, mistä mielelläni etsisin lisätietoa, on prebioottien vaikutus suoliston hyvinvointiin. Prebiootit ovat ruoan osasia, joita ihminen ei sulata ruoakseen, mutta joita suoliston bakteerit hyödyntävät itselleen. Niiden syöminen olisi siis hyvien bakteerien ruokkimista. Prebiootteja ilmeisesti olisi monessakin ruoka-aineessa, kuten parsakaalissa ja sipulissa. Eniten omaan mieleen oli prebioottien syntyminen keitetyssä ja jäähtyneessä perunassa tai riisissä, joten tämä on hyvä tekosyy syödä massoittain perunasalaattia ja sushia.