Kirja on koonnut ideoita, jotka auttavat totorinväitöskirjan etenemisessä. Ajatuksia on otettu mm. David Allenin kirjassta Getting Things Done, Heathin veljesten kirjasta Switch ja pomodoro-tekniikoista. Ja näitä on sitten tarkasteltu väitöskirjan tekemisen näkökulmasta. Ideat voisivat hyvin toimia muuhunkin kirjoittamistyöhön tai isompien projektien hallintaan.

Esimerkiksi työn suunnittelussa pitäisi määritellä ensin sen tarkoitus, eli miksi juuri sinä teet työtä. Toiseksi pitää määritellä sen reunaehdot, esim. mitä muuta pitää samalla pystyä tekemään. Kolmanneksi hahmotellaan sellainen lopputulos kuin itse alutaan. Sitten ideoidaan kaikkia projektiin liittyviä ajatuksia siitä, miten sen voisi toteuttaa. Tämän jälkeen ideat organisoidaan. Niistä valitaan toteuttamiskelpoiset ja tärkeimmät ja pohditaan järjestystä. Sitten valitaan vielä ensimmäinen konkreettinen tehtävä.

Pomodoro-tekniikkaan olen törmännyt muissakin kirjoissa. Yksinkertaisesti siinä tehdään jotain tehtävää 25 minuuttia kerrallaan ja pidetään sitten viiden minuutin tauko. Aikaa mitataan jollain kellolla, jolloin ajan kulusta ei tarvitse huolehtia. Muutaman tällaisen pätkän jälkeen pietään pidempi tauko. Kirjassa toki ehdotetaan muunkin pituisia aikoja, ja olennaista kai onkin löytää itselleen sopiva työpätkä. Mutta tämä on kyllä melkoisen toimiva idea ja yllättävän paljon tuossakin ajassa saa aikaiseksi.

Tästä oli kirjassa esitetty myös hauska sovellus, jota voisin itse kokeilla johonkin työhön. Joku tutkija oli kehitellyt itselleen circuit-training-radan, jossa oli eri tehtäville omat työpisteensä ja teki vuorotellen 25 minuuttia kerrallaan eri asioita, kuten litterointi, suunnittelu ja asioiden hoito. Näiän saa lomitettua toisiinsa mukavia ja vähemmän mukavia töitä, eikä mikään jää hoitamatta.