Kirja esittelee jakamistalouden muotoja eri puolilta maailmaa, ilmiötä itsessään ja sen etenemistä eri yhteiskunnissa. Jakamistaloutta käsitellään aika monelta kantilta, tosin lähinnä positiivisessa mielessä, eli kirjailijoiden oma mielipide siitä, miten asioita pitäisi hoitaa, käy kyllä selväksi.

Jakamistaloudesta on paljon hyötyä ja kirjassa esitellään niin sosiaalisia hyötyjä, taloushyötyä kuin ympäristönäkökulmiakin. Jakamistalouden toteutuksessa tuntuu olevan jonkin verran ongelmia, ja niistä monet ovat lainsäädännöllisiä, eli laki saattaa estää jakamisen, vaikka siitä kaikki muuten hyötyisivät. Ja Suomessa ennen kaikkea verotus tuntuu olevan monen asian esteenä. Kun verottaja ei oikein tiedä, miten asiaan suhtautuisi tai miten tätä verottaisi, hyväkin asia saatetaan kieltää kokonaan.

Kirjassa esitellään monta mielenkiintoista tapaa toteuttaa jakamistaloutta. Esimerkiksi Suomessakin toimiva vertaislainaus (kuten Fixura), talkooajatuksella toimivat aikapankit, ruokaosuuskunnat, erilaiset kimppakyytipalstat ja kirpputorimahdollisuudet kuten huuto.net olivat ennestään tuttuja. Eniten itseäni jäivät kiinnostamaan matkustukseen liittyvät kodinvaihtoloma.com ja tavaranvuokraussivusto kuinoma.fi, joihin tekisi mieli osallistuakin. Kävin niitä jo jonkin verran katselemassa, ja ainakin ajatus näissä kiinnostaa.

Kortteliauto olisi myös kiinnostava ajatus, mutta kotikunnilla ei ole yhtään autoa siihen ilmoitettu, eikä omaakaan autoa ole. Tämä voisi olla sitten tulevaisuudessa ajankohtaisempi. Airbnb ja sohvasurffailu eivät ehkä lapsiperheenä toimi, eikä itselläkään ole ylimääräistä tilaa tarjota vuokralle. Siinäkin mielessä kodinvaihtoloma voisi olla parempi.

Kirjassa on esitelty paljon mielenkiintoisia ajatuksia niin hyödyntämiseen kuin vaikka lisätienesteihinkin. Ja tästä sai ideoita, joita voisi itsekin toteuttaa tai ainakin ottaa paremmin selvää. Täytyy toivoa, että tämän tyyppinen toiminta saisi lisää tuulta siipiensä alle.