Onni on joululahjakirja. Toivottujen opusten lisäksi paketista kuoriutuu aina jotain odottamatonta. Tällä kertaa paketeista paljastui mm. tämä henkilökuva Armi Ratiasta, Marimekon perustajasta. Kirja koostuu hiukan hajanaisista muistelmista matkan varrelta, jotka on jaettu lähinnä teemoittain, kuten idoiden syntymiseen, Bökarsin kesähuvilaan ja tuotteiden nimien syntytarinoihin. Jossain määrin kronologisuuttakin on: alussa on Armin lapsuusmuistoja ja töitä ennen Marimekkoa, lopussa Armin siirtyminen syrjään johtopaikalta. Ääneen pääsevät Armin lisäksi läheiset ja työkaverit.

Kirjan lopussa on firman lyhyt historiikki, joka olisi kannattaut lukea heti alkuun. Minulle kun Marimekon historia oli ennestään melko tuntematon. Lisäksi muistelmateksti on hiukan tajunnanvirtamaista, eikä aina ole selvää, mihin mikin liittyy. Pohjatiedot olisivat voineet lukemista helpottaa. Lukemisen arvoinen tämä hienoisesta sekavuudestaan huolimatta on. Kirjasta paljastuu hauskoja tarinoita, yksityiskohtia ja ajatuksia, joihin ei tavallisella tekstillä niin pääsisi käsiksi. Tässä näyte kirjasta:

"Ei muoti ole mitään sellaista jota tehdään. Se on sellaista mitä meille tapahtuu. Me noudatamme muotia tahdomme tai emme siinä mielessä että syömme, juomme, opiskelemme, asumme, rakastammekin kenties aivan eri tavalla kuin ennen. Minä en välitä muodista, voi joku kehaista, mutta hänelle voi huomauttaa että kas kun et käytä esi-isäsi knallia ai mikset pyörittele isoäitisi päivänvarjoa hipiäsi suojana.

Ajan aaltoliikettä se tämä kaikkki vaan on, ajan heijastumia esineellisessä ympäristössämme. Autoja, asuntoja, vaatteita, työvaatteita myöten..."

Tässä on mielenkiintoinen ajatus siitä, miten kaikki kuitenkin ovat oman aikansa lapsia. Syntyväthän kaikki vastakulttuuritkin nimenomaan senhetkistä valtavirtaa vastaan. Eivätkä nekään siis ole ajasta irrallaan, kun eivät voi mitä tahansa vastustaakaan, vaan sitä tiettyä yleisyyttä.