Tämäkin oli joululahjakirjoja. Sen päähenkilö Hilja Ilveskero on henkivartijana suomalaisen liikemiehen venäläiselle naisystävälle Julialle. Kirja on trilogian päätösosa, ja aiemmat osat ovat minulta lukematta. Niidenkin lukemisesta olisi ollut hyötyä, kirjan henkilöiden kanssa on alussa hiukan hukassa, mutta näinkin tämä etenee, ja pikkuhiljaa hahmoihin ja juonikuvioihin pääsee mukaan.

Kirjassa on melko paljon väkeä Hiljan siskopuolesta oppi-isään ja menneisyyden rakastetusta venäläisiin rikollisiin. Henkilöiden esiintyminen on kuitenkin hyvin tasapainossa ja tarinassa pysyy mukana. Kirja on viihdyttävä toimintadekkari naisnäkökulmasta kirjoitettuna, ja se kantaa loppuun asti, mutta hiukan lyhennettynä olisi ollut vielä parempi.

Hiljan kiintyminen ilveksiin tuntui kuitenkin vähän irtonaiselta. Hiljalla on ollut lapsena lemmikki-ilves, ja siitä on jäänyt joku päähänpinttymä. Kirja on täynnä ilvesvertauskuvia ja eläimet ovat Hiljan mielessä jatkuvasti. Äkkiseltään tämä tuntuu aika päälle liimatulta. Ehkä, jos olisi aiemmat kirjat lukenut, ne avautuisivat paremmin. Kaikkiaan lukemisen arvoinen teos, vaikkei siitä klassikoksi olekaan. Ehkä joku päivä luen aiemmatkin sarjan osat.