Carstensin Muratti on ensimmäinen Suomessa ilmestynyt romaani (vuonna 1840), ja sillä kerättiin rahaa köyhäintalon hyväksi. Tämä olikin ehkä sen suurin ansio. Omasta mielestäni kirja on melko tylsä ja hitaasti etenevä. Kirjassa köyhä nuori nainen Mathilda Sommer matkustaa Tukholmaan erään vapaaherrattaren seuraneidiksi ja kirjoittaa Suomeen jääneelle ystävälleen kirjeitä kokemuksistaan.

Kirja hakee ehkä vähän samanlaista tyyliä kuin Jane Austen. Yläluokan ajankäyttöä turhuuksiin kritisoidaan ja nuorten naisten avioituminen on isossa osassa. Ja lopun opetus on (oman tulkintani mukaan), että velvollisuuksien hoitaminen palkitaan. Velvollisuudet tosin myös tuntuvat hallitsevan elämää, mitä Mathilda ystävälleen välillä surkuttelee.

Ehkä kirjaa kiinnostavampi on itse kirjoittaja Carstens. Mm. wikipedia tietää kertoa, että hän toimi liike-elämässä, mikä ei tuohon aikaan ollut normaalia naiselle. Ilmeisesti Fredrika kirjoitti myös lehtiin ja harjoitti muutenkin hyväntekeväisyyttä. Kirja sai aikanaan melko huonon vastaanoton, mikä varmaan osaltaan johtuu kirjoittajan sukupuolesta. Osin se saattaa johtua siitäkin, että kyseessä on viihderomaani, vaikka päähenkilö hyveellinen olikin. Kaikkiaan kirja oli ihan mielenkiintoinen tuttavuus, vaikka tuskin toiste tulee luettua