Tomi Astikaisen ihan äskettäin ilmestynyt kirja (2015) Miten elää ilman rahaa oli kyllä mielenkiintoinen opus, joka perustuu kirjoittajan omiin kokemuksiin. Tomi kiersi ympäri maailmaa täysin ilman rahaa ja kertoo, mitä reisussansa oppi. Kirja ei etene kronolgisesti, eikä siten ole varsinaisesti matkakirja, vaikka vähän väliä Tomi omista kokemuksistaan kertookin. Sen sijaan se on jaettu aiheen mukaisiin alueisiin, kuten ruoka, asuminen ja liikkuminen.

Jokainen aihealue on jaettu vielä kolmeen osaan, joiden nimet ovat hauskasti maistianeni, matkaeväs ja mahan täydeltä ja antaa nimensä mukaisesti ideoita pieneen, keskikokoiseen tai suureen muutokseen. Esimerkiksi ruokaosiossa maistiainen on luonnonantimet ja ruoanjakelu. Siinä käsitellään mm. hortoilua, julkisia puutarhoja ja leipäjonoja. Seuraavana on matkaeväs: Ruoan pyytäminen kauppailta ja ravintoloista. Tässä Tomi kertoo  kokemuksistaan, kun hän on pyytänyt ravintolahenkilökunnalta jämiä. Mahan täydeltä -kohdassa tarjolla on dyykkausta ja jämien syöntiä.

Kirja kulkee aika laajalla skaalalla dyykkauksesta ja liftauksesta vetovoiman lakiin ja ihmissuhdepohdintoihin. Tomi on myös haastatellut monia muita maa(ilma)nkiertäjiä ja kirjassa riittää mielenkiintoisia tarinoita. Parhaiten kuitenkin itselleni ehkä sopii käytännön vinkit, joita kirjasta löytyy. Esimerkiksi jonkinlaisiin tavaranvaihtotapahtumiin on tullut osallistuttua ja dyykkausta kiinnostaisi joskus kokeilla, kunhan rohkeus riittää. Pois kun heitetään ihan liikaa käypää tavaraa. Dyykkausta varten löytyy oma nettisivu trahswiki.org. Matkailupuolelta jäi kiinnostamaan talovahtina toimiminen, ehkä sohvasurffaus ja pyöräilijöiden oma nettisivu https://www.warmshowers.org/ olisivat sellaisia, joista olisi joskus iloa. Korvaavia hygieniaratkaisuja oli myös kirjassa esitelty, esimerkiksi pahojen hajujen poistaminen kahvinporoilla. Vastaavia vinkkejä olisi kirjan mukaan tarjolla toisessa kirjassa Mark Boylen Manifestossa. Se voisi olla hyvä luettava. Pitääkin yrittää etsiä.

Kirjoittajan kotisivuilta löytyy näiden lisäksi muitakin kivoja linkkejä. Sen osoite on: astikainen.wordpress.com. Tämä on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja.