Martelan mukaan hyvään elämään tarvitaan elämänarvostusta, eli kykyä tavoitella oikeita asioita, ja elämänhallintaa, eli kykyä saada asioita aikaan. Valonääri on on henkilö, joka molemmat alueet hallitsee. Martela on aiemmin kirjoittanut kirjan Tahdonvoiman käyttöohje, joka pureutuu elämänhallintaan (minulla lukematta, joten siitä ei ole sanottavaa). Tämä kirja keksittyy puolestaan tuohon elämänarvostukseen.

Ihminen tarvitsee Frankin mukaan selvitymiseen itselleen turvallisuutta ja resursseja sekä muiden ihmisten hyväksyntää. Psykologisia perustarpeita on hänen mukaansa neljä. Näistä kolme perustuu Edward Decin ja Richard Ryanin teoriaan: Vapaaehtoisuus tai autonomia tarkoittaa, että ihminen voi itse päättää tekemisistään. Kyvykkyys tarkoittaa sitä, että saa aikaan haluamiansa asioita. Lisäksi ihminen tarvitsee läheisyyttä - yhteyttä toisiin ihmisiin. Martela lisää tähän arvostettuun perusteoriaan vielä yhden näkemyksen, hyväntekemisen. Ihminen haluaa vaikuttaa myönteisesti ympäröivien ihmisten elämään.

Kirjassa käydään läpi näitä näkökulmia ja sitä, miten merkityksellinen elämä rakennetaan. Kirjassa on esitelty psykologisia tutkimuksia ja yksittäisiä esimerkkitapauksia. Omista kokemuksistaankin Frank kertoo melko paljon.  Kirjassa on myös harjoituksia, esimerkiksi kutsumuskartta. Siinä kirjoitetaan lista asioista, joista pitää, mahdollisimman konkreettisesti. Sitten mietitään, miten paljon näitä asioita pääsee tekemään asteikolla yhdestä kolmeen, jossa kolmonen tarkoittaa, että pääsee tekemään asiaa juuri niin paljon kuin haluaa, ja ykkönen vastaavasti sitä, ettei päse tekemään asiaa juuri ollenkaan. Lopuksi mietitään, minkälainen ihminen päsisi tekemään tasaisesti kaikkea, mitä sinä haluaisit tehdä, ja miten elämäänsä voisi muokata tähän suuntaan.

Frank ei kehoita sokeasti seuraamaan haaveitaan, vaan myös miettimään, mitä on valmis uhraamaan unelmansa eteen. Onko esimerkiksi läheisten kanssa vietetty aika uhraamisen arvoinen. Tavotteet kannattaa kirjoittaa ylös, ja niiden miettimiseksi on myös harjoitus. Siinä pitää pohtia, mitä juuri nyt oikeasti haluaa, mitä tekisit, jos elinaikaa olisi jäljellä kaksi vuotta, jos voittaisit lotossa 14 miljoonaa euroa, ketä kadehdit ja kenen kaltaiseksi haluat tulla ja vielä minkälainen olisi täydellinen päivä viiden vuoden päästä. Tavotteita kannattaa olla eri kategorioissa. Martelalla ne ovat ammatillinen, perhe ja ystävät, henkilökohtainen kehitys, harrastukset sekä terveys ja fyysinen kunto.

Martela kehottaa siis lopettamaan onnellisuuden jahtaamisen ja miettimään, mitä elämän merkityksellisyys itselle tarkoittaa. Onnellisuus seuraa siinä sivussa.  Tämä sujuvasti kirjoitettu ja helppolukuinen kirja voisi sopia vaikka nuorelle, joka tulevaisuuden ammattia miettii, mutta miksei muillekin elämäänsä pohdiskeleville.