Juha Hakala käy kirjassaan läpi esimerkkejä kaikenlaisista ääri-ilmiöistä, mitä länsimaisessa nyky-yhteisössä esiintyy. Tarkastelussa on mm. liikaa treenaavat ihmiset, perfektionismi, peliaddiktit, ympäristöongelmat ja seikkailunhalu, joka vie ihmiset mitä pelottavampiin suorituksiin. Ja yleensä näiden ongelmien aiheuttaja on ihminen itse, tai ehkä sosiaalinen paine, ei kuitenkaan todelliseen selviytymiseen liittyvät ongelmat

Hakala on kerännyt esimerkkejä mm. omasta elämästään, tapaamistaan ihmisistä ja internetin syövereistä, joiden keskustelupalstoilla pohditaan ortoreksiaa ja sitä, milliaset sukat vegaanille voisi kutoa. Kirjassa on paljon aiheita, joita itsekin olen joskus miettinyt. Ja toki omasta elämästänikin tunnistan välillä asioita, joissa kohtuus tuntuu liian vähältä.

Pohdinnoissaan Juha päätyy toteamukseen, että kohtuus olisi todellakin tarpeen, ja höystää johtopäätöstään mm. antiikin filosofien samansuuntaisilla viisauksilla. Jotenkin jäin kuitenkin kaipaamaan myös vastauksia - tai edes ajatuksia - siihen, miten kohtuuteen voisi yhteiskunnan tasolla pyrkiä. Pitänee siis tyytyä aloittamaan omasta elämästä, haastetta riittää sinäkin.

Kirja on mukavan leppoisa ja helppolukuinen ja tarjoaa monia hienoja kuvauksia, esimerkiksi oppijasta puhuessaan Hakala sanoo: "Hän tarvitsee kykyä kohdata hetkiä, jolloin aika virtaa hitaasti kuin terva peltikourussa."